בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית בנושא מחקר השפעות הדם הטבורי בקרב חוקרים ברחבי העולם, במקומות שונים בעולם, מתנהלים מחקרים רבים הבוחנים את השפעת השתלת הדם הטבורי בטיפול באינדיקציות רפואיות כמו: אפילפסיה, אוטיזם, מחלות אוטואמיוניות, סכרת, מחלות אורטופדיות ועוד....
תוצאות המחקרים מעודדות צוותים רפואיים בכל העולם לנסות עוד ועוד טיפולים על בסיס תחום רפואה המכונה רפואה רגנטיבית - מטרתה של הרפואה הרגנרטיבית היא יצור רקמות פונקציונליות על מנת לתקן או להחליף רקמות או איברים בעלי תפקוד לקוי או חסר כתוצאה מנזק או מום מולד. במקרה דנן, רפואה המתבססת על טיפול בתאים ביולוגיים (תאי גזע) שמקורם בדם הטבורי .
נכון להיום מתקיימים אלפי מחקרים בעולם לגבי דם טבורי ובגדול עוסקים כולם בשאלה: האם תאים ממקור עוברי יכולים להמשיך את התפקוד שלהם לאחר שהוקפאו, הופשרו ועובדו ולהמשיך לייצר את מערכות הגוף השונות כאילו שהתאים עדיין בגוף העובר ובכך להביא לריפוי או שיפור במצב הרפואי או התפקודי באדם שאיננו עובר יותר?
מרבית מנושאי המחקר עדיין בתחילת הדרך ותוצרים ראשונים של מחקרים מעידים על תוצאות ביניים מבטיחות באינדיקציות כגון: אפילפסיה, שבץ מוחי, סכרת, מחלות אוטואימוניות נוספות, דלקות אורטופדיות ומחלות רבות אחרות. במאמר זה נביא דוגמאות ממקבץ מאמרים שכבר פורסמו.
טיפול במחלות שונות באמצעות דם טבורי
אפילפסיה
אפילפסיה הינה הפרעה נוירולוגית כרונית המאופיינת ביצירת התקפים הנובעים מהיפר סנכרון לא תקין של נוירונים במוח. כ - 30% מחולי אפליפסיה אינם מצליחים לשלוט בהתקפים או שהם עמידים לטיפולים הניתנים כיום. לכן, נדרשות אסטרטגיות טיפול חדשות. מחקר זה מתמקד בהשפעת תאי גזע מזנכימליים עצמיים. במהלכו קיבלו 34 מטופלים שתי מנות תאי גזע ממח עצם - אחת דרך עירוי לווריד ושבוע לאחר מכן קיבלו את המנה השנייה לעמוד השדרה. בסיבוב הראשון חל שיפור בקרב 61% מהנסיינים. חצי שנה לאחר שעברו שוב את הטיפול - טיפסו אחוזי ההצלחה לכ - 76%.
מחקר זה נמצא בשלב השני שלו
שבץ מוחי
שבץ מוחי ממוקם גבוה בסולם גורמי מוות או נכות ארוכת טווח. אחד מכל שישה אנשים ברחבי העולם נפגעים ממנו. במחקר שנערך בשנת 2018 באוניברסיטת דיוק בצפון קרוליינה בשיתוף המכון הנוירולוגי המטודיסטי של יוסטון נתנו לעשרה חולי שבץ מוחי איסכמי (שבץ בו יש קריש דם שחוסם את כלי הדם במוח וגורם לחוסר אספקת חמצן לרקמה) דם טבורי מתרומה. ההתאמה נעשתה לפי סוג דם בלבד וללא סיווג רקמות .
מנה אחת ניתנה בין הימים 3 - 9 לאחר השבץ. למטופלים לא היו תופעות לוואי הקשורות במתן הדם הטבורי.
גיל המטופלים נע בין 18 - 90 כשהגיל החציוני של המשתתפים 65.5 שנים, שסבלו משבץ איסכימי חריף וטופלו בTPA ( חומר שממיס קרישים) לאחר שעברו הדמיה.
המטופלים עברו הערכות נוירולוגיות לפי שני סוגי מבחנים nRs וNIHSS - מבחן ארצי להערכת מטופלים עם שבץ מוחי והדגימו שיפור בשלושת החודשים שאחרי ברמה של לפחות דרגה אחת יותר מעבר למה שמצופה מהם, בדרך כלל, בתהליך השיקום. ארבעה מהמטופלים אף הצליחו להגיע לשלוש דרגות יותר ממה שהיו צפויים להשיג.
לקריאה מעמיקה של המחקר
סכרת
פיתוח אסטרטגיות יעילות למניעה או השבתה של סכרת מסוג 1 (T1D) הינו מחויב המציאות לאור העלויות הפיזיות, הרגשיות והכלכליות הגבוהות שגובה מחלה זו.
בבסיס המאמץ המחקרי נעשה שימוש בדם טבורי כטיפול לשיפור התקדמות מחלה זו.
לאחרונה החל מחקר פיילוט לצורך תיעוד פוטנציאל הבטיחות והיעילות של עירוי דם טבורי אוטולוגי בנבדקים חולי סכרת סוג 1.
המחקרים מבוצעים לפני עירוי ולאחר כל 3 - 6 חודשים לאחר העירוי לצורך הערכה אימונולוגית ומטבולית. עד כה בוצעו 15 עירויים עצמיים. תוצאות התצפיות הראשוניות מצביעות על כך שעירוי דם טבורי עצמי הינו בטוח ומספק האטה מסוימת של אובדן ייצור אינסולין אנדגוני בילדי סכרת מסוג 1.
המסקנות הינן כי נדרש צורך במעקב ממושך ובמאמצים מכנסיטיים נוספים במטרה לקבוע אם ניתן להשתמש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי כחלק מטיפולים בטוחים ויעילים עבור ילדי סכרת מסוג 1.
לקריאה מעמיקה של המחקר
אורטופדיה
דלקת מפרקים ניוונית של הברך (OA) הינה מצב שכיח המשפיע על 240 מיליון אנשים ברחבי העולם וההתרחשות שלו גדלה במהירות עקב החברה המזדקנת והעלייה בשיעורי ההשמנה.
השכיחות העולמית של OA ברך סימפטומטי הוערכה ב-3.8%. לברך OA השפעה מהותית על איכות החיים של המטופל.
כאב ומוגבלות גופנית כתוצאה מדלקת מפרקים של הברך הינם שני הגורמים העיקריים שהשפיעו על איכות החיים בגלל ההשפעות על חיבור חברתי, מערכות יחסים ורווחה רגשית.
בתהליך המחקר ניתן דם טבורי מתרומה למטופלים ונבדקו גם שיעורי ההחלמה וגם בדיקת עלות – תועלת כלכלית וחברתית של טיפול בתאי דם טבורי מול טיפולים אחרים.
במחקר נמצא כי מתן דם טבורי למטופלים אלו עדיף לא רק למטופל אלא גם למערכת הבריאות במדינות בהם טופל המטופל שכן המטופל ניצרך לפחות שירותי בריאות לאחר הטיפול.
מחלות אוטואימוניות
דלקת פרקים שגרונית
RA הינה מחלת מפרקים אוטואימונית כרונית ומאופיינת בדלקת סינוביום פולשנית, המובילה להרס סחוס ועצם ואף לנכות. למרות שחלק מהחולים יכולים כעת להפיק תועלת מתרופות אנטי - ראומטיות, רבים עדיין אינם מקבלים תוצאות קליניות רצויות מהטיפולים הנוכחיים. לכן, יש לפתח טיפולים חדשים, או לשפר את הטיפולים הנוכחיים בדחיפות. מחקרים רבים דיווחו כי השתלת דם טבורי עשויה להיות אפקטיבית בטיפול במחלה.
תאי דם טבורי מועילים לחולי RA באמצעות ויסות היחס/תפקוד של תאי מערכת החיסון והפחתת ציטוקינים דלקתיים במפרקים ובנסיוב. מחקרים קודמים הוכיחו ש-תאי דם טבורי מעכבים את השגשוג והפרשת IL-6 של סינוביוציטים דמויי פיברובלסט (שהוביל להקלה על חומרת דלקת המפרקים הנגרמת על ידי קולגן.
פסוריאזיס
פסוריאזיס הינה הפרעה כרונית ומערכתית שגורמת שגשוג חריג של קרטינוציטים וחדירת תאי חיסון בדרמיס ובאפידרמיס אשר משפיעות באופן רציני על איכות החיים של החולים. המחקר חקר את המנגנונים הטיפוליים האפשריים והוכיח כי תאי דם טבורי שיפרו את דלקת העור. לא רק זה, מחקר אחר גם מצא שאצל מטופלים שטופלו בדם טבורי חוו שיפור במדדים שונים שנבדקו בדם המטופלים ומתקשרים במחלה.