הריון זה כמו רכבת הרים רגשית ופיזית. יש עליות וירידות, פניות חדות והרבה, אבל הרבה, הפתעות. אחת מהן היא שלל התופעות הנלוות שאת עשויה לחוות. אל דאגה, את לא לבד! מיליוני נשים לפנייך עברו את זה, וחלקן אפילו הצליחו לצחוק על עצמן בדרך. אז בואי נצלול יחד לעולם הקסום של ההריון, עם כל השגעונות שהוא מביא איתו.
✨ תשוקות מוזרות לאוכל
פתאום, באמצע הלילה, מתחשק לך לאכול חמוצים עם גלידה שוקולד? או אולי לפיצה עם אננס? את לא לבד! כ-50%-90% מהנשים בהריון מדווחות על תשוקות מוזרות לאוכל, ובצדק. ההורמונים המשתוללים מעוררים תיאבון לכל דבר ועניין.
איך להתמודד?
- תפנקי את עצמך: לפעמים כל מה שצריך זה קצת פינוק.
- בחירות בריאות: אם כבר מתחשק לך להפריז, נסי למצוא תחליפים בריאים לחשקים שלכן. למשל, במקום סוכריות גומי, תאכלי פירות יבשים.
תיהני מהכיף, אבל תשמרי על איזון, זה גם חשוב לבריאות העובר, גם שלך וגם אחרי הלידה יהיה לך יותר קל לחזור לעצמך. אם את מרגישה שהחשקים גורמים לך לצרוך יותר מדי מזון מעובד, תכנני מראש חטיפים בריאים שיספקו את הרצון לנשנש. ואם החשק לבליסה של דברים מוזרים ממשיך, כדאי להתייעץ עם רופא.
✨ בחילות בוקר (ובוקר, צהריים, ערב)
מי אמר שבחילות מופיעות רק בבוקר? בהריון, הבחילות יכולות לתקוף בכל שעה ביום ובלילה. הסיבה? שינויים הורמונליים מטורפים שגורמים לך להרגיש כמו שהיית עולה על רכבת הרים עם קיבה ריקה.
רוב הנשים חוות בחילות במהלך הטרימסטר הראשון. למעשה, כ-70%-80% מהנשים מדווחות על כך. החדשות הטובות? זה לרוב חולף אחרי השבוע ה-12.
אם הבחילות מחמירות עד לרמה של הקאות קשות, ייתכן שמדובר ב"היפראמזיס גרבידרום" – מצב שמצריך ייעוץ רפואי.
איך להתמודד?
- אכילה תכופה: במקום שלוש ארוחות גדולות, אכלי ארוחות קטנות ותכופות כדי לשמור על רמת סוכר יציבה.
- מזונות קרים: גלידה, סלט פירות, יוגורט – כל אלו יכולים להיות פחות מגרים לקיבה.
- תזונה מאוזנת: ויטמיני B6 עשויים לעזור להפחית בחילות. התייעצי עם הרופא שלך לגבי תוספים.
- אקופנקטורה: ישנן עדויות לכך שאקופנקטורה יכולה להקל על בחילות.
✨ עייפות-על
למה פתאום את רוצה לנמנם כל היום? את מרגישה כאילו מישהו החליף לך את הסוללות בסוללות AA? אל תדאגי, זה נורמלי לגמרי וכ-60% מהנשים מרגישות עייפות קיצונית בחודשים הראשונים/טרימסטר ראשון. בכל זאת הגוף שלך עובד שעות נוספות כדי לייצר בן אדם קטן.
איך להתמודד?
- שינה: תני לגוף שלך לנוח ככל שניתן.
- נמנומים: אפילו נמנום קצר יכול לעשות פלאים.
- פעילות גופנית קלה: פעילות גופנית סדירה, כמו הליכה קלה, יכולה להגביר את האנרגיה שלך.
- אכלי מזון עתיר ברזל.
- הכי חשוב – אל תאשימי את עצמך בעייפות, לא גם כשיש לך כבר ילדים בבית. זה טבעי לחלוטין שתהי עייפה ואת והסביבה צריכים לקבל ולהבין את זה.
✨ טפשת הריון
ניסית פעם להכניס את השלט של הטלוויזיה למקרר? ענית תשובה הויה לשאלה ששאלו אותך בעבודה למרות שאת יודעת שהיא לא הגיונית? תופעה ידועה שנקראת "מוח הריוני" או "טפשת הריון" כוללת שכחה ובלבול. מחקרים מראים שירידה קלה בזיכרון היא תוצאה של שינויים הורמונליים ומחסור בשינה. דרך אגב, התופעה ממשיכה גם כמה חודשים אחרי הלידה (ויש נשים שטוענות שהן עדיין סובלות מהטפשת גם כשהילד כבר בן 20...).
איך להתמודד?
בראש ובראשונה – לקבל את זה בהבנה. זה מה יש. זה המצב כרגע ולפעמים לא כדאי להילחם בו.
עם זאת, תמיד אפשר לשפר את המצב: תכתבי פתקים, תשתמשי באפליקציות לניהול משימות, ותזכרי: זו רק תקופה, ואחר כך תשתמשי במוח שלך כדי לזכור כל פרט על התינוק (וגם אם לא, יש אפליקציות לזה גם).
✨ שינויים בעור
פיגמנטציה, פצעונים ונקודות כהות מופיעים לעתים קרובות בהריון. התופעה הידועה בשם "מסיכת הריון" (מלזמה) מופיעה אצל כ-50% מהנשים.
איך להתמודד?
תשתמשי בקרם הגנה כדי למנוע החמרה, תשימי לב לקרמים ולסרומים השונים שאת מורחת על עצמך בשגרת הבוקר והערב (יש כאלה שלא מתאימים להריוניות) ותתייעצי עם רופא עור אם זה מפריע לך מאוד. והכי חשוב, תזכרי שהיופי האמיתי שלך קורן מבפנים.
✨ צרבות
הלילה הגיע, את שוכבת לנוח, אבל במקום לחלום על פיות, את מרגישה שריפה קטנה בגרון? צרבת היא תופעה נפוצה בגלל ההורמונים המרפים את השסתום בין הקיבה לושט ובגלל השתינוק שגדל בתוכך לוחץ על הקיבה שלך, והחומצה עולה למעלה.
איך להתמודד?
- אכלי בקטנה: אכלי ארוחות קטנות ותכופות.
- מזונות קלים לעיכול: הימנעי ממזונות שמגבירים את הצרבת, כמו שוקולד, קפה, אלכוהול ומזונות שומניים ממש ומטוגנים.
- שינה מוגבהת: שינה עם כריות תומכות יכולה להקל על הצרבת.
- עזרים נגד צרבות: ניתן להשתמש בטבליות נגד סכרת אך ניתן גם לאכול/לשתות מוצרים שעוזרים להקל עליה כמו חלב, שקדים, מלפפון, ג'ינג'ר, לעיסת מסטיק ועוד.
✨ שינויים במצב רוח
יום אחד את צוחקת, יום אחר את בוכה מסרטון של חתולים או מפרסומת לנייר טואלט עם כלב חמוד (כן, זה קרה לי מספר פעמים). ההורמונים משתוללים, ואת והרגשות שלך על רכבת הרים שלא נגמרת (גם אחרי הלידה...). זה נורמלי לחלוטין.
איך להתמודד?
- שיחה: שוחחי עם בן הזוג, חברה או איש מקצוע על הרגשות שלך.
- דכאון: במידה ואת חווה רגשות עצובים ואת מרגישה שאת נכנסת למצב של דכאון עוד במהלך ההריון, חשוב ליידע את בן הזוג, רופא/ת הנשים שלך ואיש מקצוע כדי שיוכלו לעזור עוד בשלב ההתחלתי.
- פעילות מהנה: עיסוק פעילויות שאת אוהבת יכולים לשפר את מצב הרוח פלאים.
- לקבל את זה בהבנה ולצחוק על זה אחר-כך.
✨ תכיפות במתן שתן
הריון = חיבוק הדוק עם השירותים. הגדלת כמות הדם, כמות הנוזלים שאת צורכת ,הרחם הגדל לוחץ על שלפוחית השתן, וכל אלה גורמים לך לרוץ לשירותים כל 5 דקות.
איך להתמודד?
- תרגילי קגל: זה זמן נהדר לתרגל ולחזק את שרירי רצפת האגן. אין לך מושג אפילו כמה זה יועיל אחרי הלידה (ובכלל להמשך החיים).
- שתייה מרובה: למרות שזה נשמע פרדוקסלי, שתיה מרובה יכולה למעשה להפחית את התכיפות במתן השתן.
- פשוט ללכת לשירותים ולהבין שזה המצב.
✨ כאבי גב
כ-50%-70% מהנשים בהריון סובלות מכאבי גב. הסיבה? המשקל הנוסף והשינויים במרכז הכובד של הגוף.
איך להתמודד?
- פעילות גופנית: יוגה, פילאטיס ושחייה יכולים לחזק את שרירי הגב ולהקל על הכאבים. כמובן שאם לא היית פעילה לפני ההריון יש להתייעץ עם רופא ומאמן/ת מוסמך/ת לאימון נשים בהריון.
- חגורה לתמיכה בבטן: חגורה יכולה לספק תמיכה נוספת לגב. גם כאן, מומלץ להתייעץ עם רופא לפני הרכישה.
- שינה: מומלץ לישון עם כרית הריון שתוכל לתמוך בגב, וגם על הדרך תוכלי ליהנות מתמיכה בבטן בפוזת השינה העדיפה עליך.
- שמרו על יציבה נכונה – ככל שתהיו יציבות לפני ההריון, כך זה יעזור לכן בהריון. ואם לא הייתן יציבות, אז תמיד טוב עכשיו מאשר אף פעם.
- מסאז'ים: ההמלצה היא לעשות מסאז'ים מיוחדים לנשים בהריון אחרי שבוע 16, למעשה בתום הטרימסטר הראשון. חשוב שיהיה מקום ו/או מעסה מוסמך לנשים בהריון.
✨שיער מדהים (לפעמים!)
זו אחת התופעות החיוביות בהריון – שיער מבריק ונעים למגע. זה קורה בגלל זרימת דם מוגברת וההורמונים.
איך ליהנות?
פשוט תהני מהשינוי שבא עליך לטובה. רק אל תשכחי שהכול זמני, והשיער העודף עלול לנשור לאחר הלידה.
דרך אגב, לא חסרות עוד תופעות אבל את זה כבר נשמור לכתבה הבאה!